FED, o copie ruseasca a camerei germane Leica

Am avut candva o camera FED, primul model. Acela care folosea doua vizoare, unul pentru focalizare, celalalt pentru compozitia cadrului fotografic. Tata il primise de la un coleg neamt ce isi lichida avutul din locuinta pentru ca se intorcea definitiv in RDG (Republica Democrata Germana).




Din pacate, acest model (ca de altfel, mai toate modelele rusesti din primii ani de productie fotografica) avea o hiba din design. Se putea executa fotografia numai dupa o anumita succesiune de comenzi. Incurcai succesiunea, stricai aparatul. In graba, neamtul a uitat sa instruiasca noul proprietar. Va imaginati ca dupa cateva succesiuni gresite am reusit sa-i stricam obturatorul-perdea. Acum as stii cum sa-l revitalizez, insa a disparut cu multi ani in urma.

Au trecut anii si, mai toti fotografii amatori stiu ce preturi au acum aparatele germane Leica, originale. Pentru cei care ar dori unul dar nu isi permit pretul exorbitant, un FED 2 (cel mai bun model dintre FED-uri) este in jur de 50 de dolari pe ebay. Desigur, pentru colectionari exista editii speciale, facute cu diverse ocazii si aniversari, insa sunt doar falsuri. Practic, rusii iau un aparat, il demonteaza si ii prelucreaza carcasa ca sa ilustreze evenimentul in cauza.

Multi colectionari au fost pacaliti si au platit sume mari pentru un astfel de model, exprimandu-si mai tarziu totala dezamagire, in ochii lor aparatul nemaiavand nici o valoare. Insa eu consider ca se priveste problema dintr-un unghi gresit. In primul rand, un FED 2 ramane un FED 2. Adica un aparat vechi, varianta imbunatatita a primei copii de Leica, ce isi are locul lui in istoria fotografica a unei tari. Este un aparat care arata bine si care preparat corespunzator, poate arata si mai bine. Nu ma intereseaza valoarea de colectie. Imi place aspectul aparatului si ma intereseaza sa fie functional. Un aparat cu care sa faci poze, nu un bibelou pe care sa se acumuleze praful. Din punctul meu de vedere, camerele de mai jos sunt superbe.


Fed 2

Fed 3

Fed 1

Fed 2 (cu o alta lentila, mai recenta)





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS V

5 seturi de retete pentru Ricoh III/IIIx

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS IV