Efectele filtrelor de film asupra imaginii reale

Imaginea de mai jos este o reproducere fidela a realitatii, atat in ce priveste paleta de culori, cat si iluminarea. Se intampla uneori sa ajungem la saturatie, sa trecem cu vederea peste multitudinea de culori fara entuziasm, plictisiti parca de vesnica repetabilitate a lor. Asa ca artistul si fotograful amator simte nevoia de a reinvigora peisajul inconjurator. Nu reuseste intotdeauna, culorile fiind doar... altfel, cu impact limitat. Din fericire, are de unde alege, gama de filme fotografice fiind suficient de variata. Sau era... Acum avem filtrele digitale...

Poza de referinta - copie fidela a realitatii

Ca sa te decizi asupra unei anumite emulsii de film, trebuie neaparat sa vezi cataloage cu poze-exemplu sau sa cumperi cate un rol din fiecare si sa pozezi aceeasi scena, din nou si din nou, innebunind cucoana de la laboratorul foto: 

- Eh, floricele... spune laboranta vadit plictisita. Cate facem, doua-trei?
- Pe toate, ca-mi trebuie pentru teste...
Laboranta isi stapaneste cu greu dezacordul si se executa fara tragere de inima.
- Sa schimbati bateria de la aparat, zice aratand cateva poze impropriu expuse, fara sa stie ca si acelea fac parte din test, victime fiind ale unor exponometre de diverse tipuri, si constiincios notate de catre fotograf in carnetelul de notite, dupa apertura, viteza de declansare, descriere scena, pozitia cadrului de pe rolul fotografic si aparatul sau programul folosit pentru calcularea expunerii. 

Cam asa s-ar derula procesul testarii filmelor de celuloid insa acestea sunt tot mai rare si mai scumpe. Asa ca multi ne multumim cu simularile de film digitale, simulari prezente pe mai toate telefoanele Android si iPhone.

Pozele de mai jos simuleaza trei tipuri de emulsii de film, alese dintre cele care nu provocau o modificare majora a nuantelor pozei de referinta. Totusi, fiecare reuseste sa imprime o amprenta proprie, unica, un stil aparte.
Fuji 160c (nu se mai fabrica)

Fuji Superia 800

Kodak Portra 160 VC (nu se mai fabrica)

Cum vi se par? Reusiti sa vedeti diferentele? Sunt prea subtile.? Nici o problema, sunt multe alte emulsii de film care schimba mai radical paleta de culori si contrastul imaginii. Insa din pacate, toate aceste simulari digitale sunt cu mult sub nivelul filmelor reale, care constituie adevarate capodopere de arta. Nu degeaba marii producatori cineasti au revenit la filmarea cu aparate clasice, cu film de celuloid.

Cum sa le vizualizati eficient (pentru ca diferentele sa fie usor observabile)? Faceti clic pe prima imagine si apoi selectati imaginea urmatoare din bara de jos. sau navigati cu ajutorul butoanelor-sageata de pe tastatura. Puteti trece rapid de la una la alta si se observa usor diferentele.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

5 seturi de retete pentru Ricoh III/IIIx

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS V

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS IV