Selectie pentru familia mea - 7 retete pentru versiunea IV a senzorului X-Trans

Candva, foloseam film adevarat

Doar eu si sotia - mai mult dumneaei. Filmul favorit era Kodak Gold 200, expus pe hartie fotografica Kodak Royal. Eu am folosit Kodak Gold 200 si fujifilm Fujicolor C200 expus pe hartia fotografica Fujicolor Crystal Archive.  Ne plac foarte mult emulsiile Kodak, dar si verdele fantastic Fujifilm. Si nu ma refer la acel verde rezultat din scanarea digitala a filmului - aia e o porcarie! Ma refer la filmul expus in mod traditional pe hartie fotografica, cu aparat de proiectare optica. Fara nimic digital ca intermediar. Cumva, doar la Canon am vazut acel verde analog de la emulsiile Fujifilm.  Dar si Lorena apreciaza filmul foarte mult si l-a folosit in vacanta la Iasi - uitasem de asta. 

Din pacate, filmul azi este foarte scump si este scanat digital in laboratoare, proces in care imaginile capturate isi pierd profunzimea, devin plate - de unde si conceptia gresita ca filmul de celuloid produce imagini plate,  Pentru ca nici un laborator nu-l mai transfera optic pe hartie fotografica ce necesita la randul ei developare in baie chimica. SI uite asa culorile sunt cu totul altele decat cele pe care le stim noi, generatiile mai vechi. Culorile rezultate din scanare se obtin si direct, cu ajutorul camerelor fotografice digitale de la Fujifilm fara nevoia de a folosi film adevarat - asa zisele retete de simulare de film. Decat film de celuloid scanat, foarte scump in procesare, mai bine o investitie (cam mare, ce-i drept) initiala si apoi te bucuri de proces simuland ce pelicula de film vrei.

Dupa un set de retete de la alti autori, in final le-am ales pe toate de pe situl web al lui Ritchie. Desi o facem publica aici, nu consideram ca selectia noastra e pentru altcineva - trebuie oricum sa ai o anumita istorie cu filmele imitate aici, ca sa ajungi sa le apreciezi cum se cuvine. 

1. Eterna Summer

Bazat pe Eterna, Inlocuieste Kodak Portra 800 V3 - it might become a permanent recipe...

Reteta  si imagini-exemplu gasiti aici


2. Indoor Angouleme

Cum spuneam intr-un articol anterior, nu gasesc deocamdata inlocuitor pentru aceasta reteta asa ca o folosim si in aceasta lista. Fiind vorba de versiunea 4 a senzorului X-Trans, reteta asta se bazeaza pe Eterna, spre deosebire de cea de la versiunea 5 a senzorului care foloseste Nostalgic Negative unde arata intr-adevar fenomenal.

Reteta propriuzisa si imagini-exemplu gasiti aici.



3. Kodak Vision3 250D

Inlocuitor pentru Timeless Negative. Bazat pe Eterna si e potrivita pentru toate cazurile de lumina naturala, atat in exterior, cat si in interior. O pelicula de film memorabila, folosita in productii moderne.

Reteta si imagini-exemplu gasiti aici.

 
 

4. Pacific Blues

Bazat pe Classic Negative. Este favoritul Lorenei, fiica mea. Asa ca reteta se intoarce inapoi in lista familiei.

Reteta si imagini-exemplu gasiti aici.


5. Kodak Royal Gold 400

Este bazat pe simularea "Classic Negative" cu cel mai pronuntat aspect vintage, dar nu suficient pentru a impiedica folosirea acestei retete pentru fotografia de toate zilele. Simulare superba!

Reteta si imagini-exemplu gasiti aici.



6. Fujicolor PRO 400H

Bazat oe Classic Negative. Folosit iin principal pentru portrete si pastelul superb obtinut prin supraexpunere.

Reteta si imagini-exemplu gasiti aici.



7. Kodak Gold V2

Bazata pe simularea "Classic Chrome", reteta asta este perfecta! Pur si simplu! Un film clasic, cu o paleta de culori sublima! Sotia in mod sigur o apreciaza!

Reteta si imagini-exemplu gasiti aici.





Comentarii

  1. Am rearanjat retetele, primele trei sunt Eterna (se aseamana cu Nostalgic Negative care nu e prezent pentru senzorul X-Trans versiunea IV, si care imi place foarte mult), urmatoarele trei sunt bazate pe Classic Negative si ultima este un Classic Chrome.

    Selectia asta de retete, din punctul meu de vedere, este potrivita atat pentru nunti si evenimente, cat si pentru fotografia de strada, portrete, dar si poze cu aspect nostalgic, filmic/cinematic.

    In articolul cu selectia pentru senzorul X-Trans V, veti vedea ca predomina retetele bazate pe Nostalgic Negative.

    RăspundețiȘtergere
  2. Reteta de la pozitia nr. 6, care in momentul asta este ocupata de reteta "Fujicolor PRO 400H" nu are caracter permanent inca, ar putea fi inlocuita cu ceva mai versatil. Posibili catindati: "Superia Summer" (ale carei poze-exemplu ma duc cu gandul la serialul TV "Pistruiatul"), "Reala Ace", "Fujicolor C200 V2", "September Summer"...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

5 seturi de retete pentru Ricoh III/IIIx

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS V

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS IV