Culori de toamna cu New Portra 400, Vol 1

Dupa mine, filmul Kodak New Portra 400 este un Ektar cu culori mai de-saturate, insa cu urmatoarele avantaje:
 - este campion la reproducerea tonurilor pielii umane;
 - sensibilitate ridicata la lumina si, ca atare, poate fi  expus atat afara, cat si in interiorul cladirilor;
 - suporta foarte bine greselile de expunere.

Daca aveti probleme in a lucra cu Ektar, New Portra 400 este un substituent excelent, cu conditia sa saturati culorile la procesarea pe computer. Dar poate ca va plac rezultatele asa cum sunt.


Sognsvann
(Kodak New Portra 400)

Imi place enorm paleta de culori a filmelor profesionale Kodak (Ektar, Portra).




Through the trees
(Kodak New Portra 400)

Si ca sa vedeti cat de apropiat este New Portra 400 de Ektar 100, includ mai jos o poza facuta de acelasi autor, in aceeasi padure, cu acelasi aparat, insa folosind Ektar 100:


Path
(Kodak Ektar 100)

Pentru simulare Ektar folosind New Portra 400, poza de mai jos este originalul de mai sus la care am crescut saturatia culorilor, am virat un pic spre magenta si am adaugat un pic de verde avand poza facuta cu Ektar ca model (pastreaza totusi o paleta aparte, care imi place mai mult decat la Ektar):

(Kodak New Portra 400 cu culori supra-saturate in programul Darktable)

Eu zic ca in cazul acesta, nu mai avem nevoie de Ektar... sau putem folosi Portra pana invatam sa lucram corect cu Ektar.

Asa ca pana la urma, Kodak New Portra 400 se dovedeste a fi un film bun la toate, un film pe care-l iei cu tine fara a avea grija unor conditii ideale de lumina. Un film pe ale carui rezultate te poti baza, un film pe care-l poti recomanda si amatorului, si entuziastului, pentru ca profesionistii stiu deja de el. Din pacate, are si un pret pe masura (42 de lei la F64.ro), si asta ar putea fi o piedica pentru cei cu buget redus. Insa avem si pentru aceasta situatie o solutie accesibila, poate intr-un articol viitor - in primavara, dupa ce trece sezonul alb-negru.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

5 seturi de retete pentru Ricoh III/IIIx

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS V

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS IV