Lumina din fundal

Sunt o multime de tutoriale pe youtube in care fotografii predau metode de folosire a luminii in fundal in fotografia de portret si macro. Problema apare cand avem la dispozitie lentile de slaba calitate. Si se intampla sa fie si de brand, pentru ca producatorul a dorit sa ofere si aparate accesibile ca pret. Dupa mine, exact aici nu ar trebui sa faca compromis. In fine, fotografia cu lumina din fundal trebuie facuta cu grija, si evitata aparitia soarelui direct in cadru pentru ca provoaca o scadere dramatica de contrast si culoare (si cu atat mai mult cu cat lentila este mai proasta) si esti nevoit sa petreci o multime de timp in post procesare, incercand sa o repari. Poza de mai jos sufera de o astfel de pierdere in calitate:





Dupa procesare in Darktable, imaginea finala capata doar valoare artistica (stiu, total subiectiv) pentru ca din punct de vedere tipografic pierde si mai mult din calitate:


Flowering quince 1


Insa atunci cand includerea soarelui in cadru este intentionata, se pot obtine efecte artistice interesante (post procesare dupa nevoi):


Flowering quince 2


Urmatoarea imagine este facuta cu Panasonicul (celelalte cu Nikon), nu este grozava (l-am fortat la ISO 400 si zgomotul de imagine este mare) insa este inca un exemplu de poza facuta cu soarele in cadru (daca dati click pe imagine, o puteti vedea pe flickr la dimensiune mare - veti vedea razele de lumina provocate de "lens flare"):


Apple flowers

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

5 seturi de retete pentru Ricoh III/IIIx

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS V

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS IV